Like Tree1Likes
  • 1 Post By Vin K.

Thread: No Windows 7 64 Bit startup sound: Play Windows startup sound greyed out

  1. #1
    azcartruck is offline New Member
    Join Date
    Jul 2014
    Posts
    1

    Default No Windows 7 64 Bit startup sound: Play Windows startup sound greyed out

    This is a strange problem.All the sounds work except the startup sound. It is greyed out but the box is checked to enable it except no sound at startup. This is not a big deal but I have never seen this problem before and my computer works great and if possible would like to figure this out. I built the computer about a month ago and then installed an SSD for C drive. I think the startup sound worked with the 1 TB HDD but not sure.

    Thanks for any help you can give.

  2. #2
    HappyAndyK's Avatar
    HappyAndyK is offline Site Administrator
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    7,401

    Default

    Some thoughts on it:

    Change the default sound scheme and see if it helps.
    How to change Sounds in Windows 8 | 7

    Run the Windows Audio troubleshooter.
    Troubleshoot, solve, fix computer problems in Windows 7 natively

    Make sure your audio related drivers are up-to-date.
    Uninstall, Disable, Roll Back, Update Device Drivers in Windows 8 | 7

    Perform a Clean Boot and see if it works in that state. This way you will know if something is interfering with it.
    Difference between Safe Mode & Clean Boot State in Windows

    Ensure that the Windows Audio service is set at Automatic - via Services.msc.

    Run system file checker sfc /scannow, just to replace possible file corruptions.
    System File Checker: Run sfc /scannow in Windows 7 | 8

    Could this has been restricted by an admin or some software maybe? Please check.
    How to prevent changing of Sound Scheme in Windows 7 | 8

    Hope something helps.

  3. #3
    Vin K. is offline Beginner
    Join Date
    Feb 2015
    Location
    Cuijk, The Netherlands
    Posts
    11

    Default

    Hi Azcartruck,

    I'm facing exactly the same problem. Have you solved it yet? If yes, please let me know how you did it.
    I've been using a laptop for the last four years, and it always played the startup sound correctly. Now I'm on a brand new pc for about six months, and the startup sound only
    plays about once in a hundred times. I can't figure out what the problem is. I've tried to find a fix on several forums, but so far to no avail. I can't stand it, even though it's
    just a small issue. All the system sounds are working fine except the startup sound.
    Should it be the case that you haven't found a fix either, I will inform you if I find one!

    Greetings from The Netherlands, Vince Konings.

  4. #4
    Vin K. is offline Beginner
    Join Date
    Feb 2015
    Location
    Cuijk, The Netherlands
    Posts
    11

    Default

    Well, I've found the solution, or at least a simple workaround!
    I've downloaded the Windows startup sound from YouTube, and converted the file to wav-format. Then I made a new task in
    Task Manager: to play this file at startup. Please make sure you check that the task is performed even when you're not
    logged on! With this done, the startup sound plays smoothly. Problem solved!

    Vince from Holland.
    HappyAndyK likes this.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Log in

Log in

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22