Results 1 to 10 of 10
Like Tree1Likes
  • 1 Post By HappyAndyK

Thread: Windows Live Mail 2011 Error: Failed to initialize canvas

  1. #1
    HappyAndyK's Avatar
    HappyAndyK is offline Site Administrator
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    6,109

    Default Windows Live Mail 2011 Error: Failed to initialize canvas

    After updating my Windows Live Essentials to the latest Build 15.4.3538.0513 I found that I was unable to reply to any mail, or send new mail. I received the following Failed to initialize canvas errors.





    Error message:

    Failed to initialize Shared Canvas

    WRN: Assembly binding logging is turned OFF.
    To enable assembly bind failure logging, set the registry value [HKLM\Software\Microsoft\Fusion!EnableLog] (DWORD) to 1.
    Note: There is some performance penalty associated with assembly bind failure logging.
    To turn this feature off, remove the registry value [HKLM\Software\Microsoft\Fusion!EnableLog].

    Set the registry value

    HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Fusion!Enabl eLog to 1.

    Tried to add :

    Windows Registry Editor Version 5.00

    [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Fusion]
    "EnableLog"=dword:00000001
    Didnt work!


    Well, I did a system restore and am using the earlier Build 15.4.3508.1109.

    Anyone have have any idea about this?

  2. #2
    Capt.Jack's Avatar
    Capt.Jack is offline Moderator
    Join Date
    Sep 2010
    Posts
    286

    Default

    Hi Anand,

    I think it's best to reinstall it. Because it looks like a failed or incomplete update.
    Shyam Sasindran
    Microsoft MVP - Windows Expert (IT-Pro)
    Blog: CaptainDBG
    Twitter: @Captain_MVP

    It is considered
    courteous to post a reply if you have been able to resolve your
    problem, or received an answer to your question.

  3. #3
    HappyAndyK's Avatar
    HappyAndyK is offline Site Administrator
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    6,109

    Default

    Yes I agree - reinstall seems to be the best bet.

    I guess will do it this weekend.

  4. #4
    vasudev's Avatar
    vasudev is offline Moderator
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Bangalore
    Posts
    301

    Default

    Yes, try the reinstall. I always prefer the offline installer . Get it frm http://g.live.com/1rewlive4-all/en/wlsetup-all.exe
    Also, I hope your dotnet framework is uptodate. But before this try the offline reinstall

  5. #5
    HappyAndyK's Avatar
    HappyAndyK is offline Site Administrator
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    6,109

    Default

    I still get this error message - even now, for the latest update. This time the sytem restore also did not work!



    I am left in the lurch! Too bad!

    UPDATE: I downloaded the full standalone setup, uninstalled WL Mail and then reinstalled it, to get it back working.

  6. #6
    rkonit's Avatar
    rkonit is offline Gold Member
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Pilani, India
    Posts
    1,366

    Default

    Which AV program you are using? Just disable once and try --

    If it doesn't work... then it might be issue of System Volume Information attributes.

    First of all Show hidden files and folders and uncheck the Hide protected operating system files (Recommended) in Folder Options.
    Now System Volume Information folder is visible, so go to its Properties and check Read-only attribute if it is checked.

    Click OK to commit changes and try once...

    Do let me know if it doesn't help in comments.

  7. #7
    HappyAndyK's Avatar
    HappyAndyK is offline Site Administrator
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    6,109

    Default

    I had tried disabling KIS too. Did not help. I had finally reinstalled WLM.
    Capt.Jack likes this.

  8. #8
    Capt.Jack's Avatar
    Capt.Jack is offline Moderator
    Join Date
    Sep 2010
    Posts
    286

    Default

    That's good.
    Shyam Sasindran
    Microsoft MVP - Windows Expert (IT-Pro)
    Blog: CaptainDBG
    Twitter: @Captain_MVP

    It is considered
    courteous to post a reply if you have been able to resolve your
    problem, or received an answer to your question.

  9. #9
    harmatysp is offline New Member
    Join Date
    May 2012
    Posts
    1

    Default

    so did you fix the problem i have the same problem

  10. #10
    HappyAndyK's Avatar
    HappyAndyK is offline Site Administrator
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    6,109

    Default

    Only reinstallation helped!

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19